De parallel tussen werk en sport

De parallel tussen werk en sport

Buiten mijn werk als consultant ben ik een fervent liefhebber van duursport. Zwemmen, fietsen, hardlopen (en dus ook triatlons); het houdt mij scherp. Ik ben dan ook van mening dat sport en werk een goede combinatie is. 5 redenen waarom:

1. Sport houdt je vitaal

We weten allemaal dat sporten gezond is. Het verkleind de kans op hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs bepaalde soorten van kanker. Daarnaast zorgt sporten ervoor dat je lichaam soepel blijft met als gevolg dat je minder snel last krijgt van spieren en gewrichten. Spieren worden sterker, lichaamsvet wordt minder. Tot slot: wie regelmatig sport heeft een verhoogde stofwisseling en een verbeterde weerstand. Het is dan ook een logisch gevolg dat mensen die sporten een minder hoog ziekteverzuim hebben.

2. Je kunt doelen stellen

Trainen voor die ene marathon, een bepaalde afstand onder een specifieke tijd lopen, die fietstocht kunnen doen of een triatlon finishen. Mensen die sporten hebben vaak een doel voor ogen en trainen om dit doel te kunnen realiseren. Het behalen van een doel heeft weer als gevolg dat je je zelfverzekerder gaat voelen. Je weet wat het is om een succes te behalen. Deze eigenschap kan zich ook naar de werkvloer vertalen. Ook daar moeten bepaalde targets gesteld worden of projecten worden gerealiseerd. Mensen die sporten kunnen zich hier vaak goed in vastbijten om zo tot een goed resultaat te komen.

3. Je bent een doorzetter

Onder punt 2 kon je al lezen dat mensen die sporten weten hoe het is om doelen te stellen en successen te behalen. Om tot een goed resultaat te komen moet je veel en hard trainen; ook als je een keer geen zin hebt. Sporters hebben dan ook vaak een doorzettingsvermogen ontwikkeld, welke uiteraard ook goed van pas komt op de werkvloer. Het is voor mensen die sporten makkelijker om commitment te leveren omdat ze weten hoe het is om hard werk om te zetten in succes.

4. Je bent goed in plannen

Als ik iets heb geleerd in mijn periode dat ik voor een Ironman aan het trainen was, is het wel plannen! Voordat de werkdag begint nog even zwemmen, uit het werk snel een rondje fietsen en dan s’avonds nog een hardloopsessie of krachttraining. Menig sporter is bekend met trainingsschema’s en hoe deze geïmplementeerd moeten worden in het dagelijks leven. Deze ervaringen kunnen natuurlijk ook worden ingezet op de werkvloer. Mensen die sporten kunnen vaak efficiënter met tijd omgaan en weten hoe het is om prioriteiten te stellen.

5. Je zit lekkerder in je vel

Mensen die sporten zitten vaak ook lekkerder in hun vel. Naast de fysieke voordelen brengt sporten ook zeker mentale voordelen met zich mee. Zo slapen mensen die sporten over het algemeen beter, dieper en vaster. Sporten is ook goed tegen de stress! Stresshormomen worden afgevoerd en er komt een geluksstofje vrij: endorfine. Tijdens het beoefenen van je favoriete sport kom je even los van de dagelijkse sleur waardoor je even lekker tot jezelf komt. Tot slot: doordat je successen behaald met sporten wordt je zelfverzekerder en gelukkiger.

Genoeg redenen om op de werkvloer een sportieve en actieve levensstijl aan te moedigen dus! Betere resultaten op de werkvloer, gelukkigere werknemers en een lager ziekteverzuim. Daarnaast is je personeel is gemotiveerder en kunnen ze planmatiger te werk gaan! Dus plan is een leuk bedrijfsuitje met een sportieve activiteit, een sportieve VrijMiBO of moedig aan dat er een rondje gewandeld wordt tijdens de lunch! Een extra motivatie-boost nodig? Ik geef graag eens een lezing over hoe sport en het doen van extreme uitdagingen een grote rol in mijn leven heeft gespeeld. Meer lezen over mijn sportieve prestaties? Neem eens een kijkje op SebastiaanHorn.nl!

Heb je nog aanvullende tips waarom sporten goed is voor je professionele carrière? Laat het me weten in de comments.

Tags: , , , , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *