‘Wat doe jij nu eigenlijk?’

‘Wat doe jij nu eigenlijk?’

Consultant

Iemand aan wie je advies of hulp vraagt bij een ingewikkeld probleem

Uitspraak: kon’syltent
Verbuigingen: consultant|s (meerv.)
Voorbeelden: ‘managementconsultant’ / ‘een consultant inhuren’
Synoniemen: adviseur / raadgever

Sinds ik met SHO Consultancy voor mezelf ben begonnen krijg ik van mensen regelmatig de vraag: ‘ maar wat doe jij nu eigenlijk?’ Mijn antwoord dat ik voor mezelf ben begonnen als (juridisch) consultant brengt helaas niet altijd direct de gewenste duidelijkheid. Daarom leek het me leuk om er eens een blogpost aan te wijden.

Een consultant is eigenlijk niets anders dan een adviseur. Iemand die mensen bijstaat met advies en waar nodig hulp biedt bij bepaalde zaken. De bekendste adviseur is misschien wel Tom Hagen, al opereerde hij in een hele andere tak van sport en wil ik mijzelf dan ook helemaal niet met hem vergelijken. Toch komt een deel van wat hij deed overheen met de werkelijkheid: het bekijken van bepaalde situaties zonder er emotioneel betrokken bij te zijn. Hierdoor kun je optimaal rationeel en objectief advies geven; iets waar de opdrachtgever het meest bij gebaat is.

Als er iets is wat ik tijdens mijn carrière als gerechtsdeurwaarder heb geleerd is het dat emoties geld kosten. Als mensen zich bijvoorbeeld benadeeld voelen door een persoon of partij, ligt het voor de hand dat ze hun gelijk willen halen en daarbij een dure gerechtelijke procedure niet schuwen. Dit blijkt echter in de praktijk echter niet altijd de beste beslissing. Hiermee wil zeker niet beweren dat je zomaar iedereen overal mee weg moet laten komen, maar het kan zeker geen kwaad om per situatie eens goed naar alle voor- en nadelen te kijken alvorens je tot vervolgstappen overgaat. Als onafhankelijk consultant kan ik je dan helpen om weloverwogen tot een juiste keuze te komen.

Daarnaast is het zo dat je als ondernemer niet overal verstand van kan hebben. Sterker nog: dit moet je ook niet willen. Als consultant kan ik ervoor zorgen dat een ondernemer wordt ontzorgt. Zo kan ik bepaalde (management)taken uitvoeren zodat de ondernemer zijn handen vrij heeft om te doen waar hij goed in is. Ook minder plezierige dingen zoals bijvoorbeeld vergunningsaanvragen, aanbestedingen en acquisitie, allemaal zaken die afleiden van het uiteindelijke ondernemen, kan ik zonder problemen op mij nemen. Dit doe ik het liefst bij de opdrachtgever op locatie, zodat de lijnen het kortst zijn. Ik werk echter ook zeer regelmatig vanuit huis. Flexibiliteit is wat dat betreft een van mijn speerpunten.

Nieuwsgierig geworden? Benieuwd of ik ook wat voor jou kan betekenen? Neem dan contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

Tags: , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *